ALMANCA ÖĞRETİM HEDEFLERİMİZ
Almanca öğretiminde öncelikli hedefimiz öğrencilerimizi Almanya ve Almanca eğitim yapan ülkelerde üniversiteye kabul için gerekli olan dil yeterliliğine ulaştırmaktır. (B2-C1)
Almanca dil yeterlilik düzeyleri Goethe sınavları ile ölçülmektedir. Okulumuzun Goethe Fit Schule olması için gerekli başvuruları yaptık. sürecin tamamlanması halinde bu sınavlar okulumuzda yapılacaktır. Onay alınıncaya kadar öğrencilerimiz Goethe sınav merkezlerine yönlendirilecektir.
Goethe Sınavları Sertifika Düzeyleri;
A1 Almanca Seviyesi - Temel Seviye: Bu düzey Avrupa dilleri ortak çerçeve programında ilk seviyedir. Temel seviyede Almanca öğrenen öğrenciler günlük hayatta basit metinleri okuyabilir, anlayabilir, basit ve konuşarak halledebilecekleri bir yeterliliğe sahip olurlar.
A2 Almanca Seviyesi - Orta Seviye: Bu düzey Avrupa dilleri ortak çerçeve programında ikinci seviyedir. A2 düzeyinin tüm seviyelerini tamamlayan öğrenciler; Almanca dilinde daha sağlam bir temel oluştururlar ve günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları çözebilirler. Yabancı olmadıkları konular hakkındaki bilgiyi kavrayabilirler ve çeşitli konularda konuşarak iletişim kurabilirler.
B1 Almanca Seviyesi - Orta Üstü Seviye: Bu düzey Avrupa dilleri ortak çerçeve programında üçüncü seviyedir. B1 düzeyinde Almanca bilen öğrenciler Almanya ve Almanca konuşulan ülkelerde şartlı kabulle (hazırlık sınıfı okuma) üniversiteye giriş hakkı kazanırlar.
B1 Almanca düzeyinin tüm seviyelerini tamamlayan öğrenciler bilmedikleri konular hakkında ayrıntılı bilgileri kavrayabilirler, diğer akademik ve profesyonel alanlarda kullanabilirler. Tartışmalara katılabilirler, fikirlerini savunabilirler.
B2 Almanca Seviyesi - İleri Seviye: B2 Almanca seviyesi Avrupa dilleri ortak çerçeve programının dördüncü seviyesidir. Bu seviyeye ulaşan öğrenciler Almanca diline hakim olurlar. Toplantılara ve tartışmalara öz güvenli ve etkili şekilde katılabilirler, net ve ayrıntılı sunum yapabilirler.
Okul olarak hedefimiz öğrencilerimizi Almanca dil yeterliliğinde B2 düzeyine ulaştırarak üniversiteye kabul için gerekli düzeye getirmektir.
C1 - C2 Almanca Seviyeleri: Bu düzeyde Almanca bilen öğrenciler bir Alman kadar Almanca dil yeterliliğine sahip kabul edilirler.
Yapılan bir araştırmaya göre İngilizce ve Almanca kelimelerin %60 oranında benzerlik göstermesi nedeniyle İngilizce bilenler Almancayı daha kolay öğreniyorlar.
- Kısaca;
- B1 seviyesinde Almanca bilmek Almanya ve Almanca konuşulan ülkelerde şartlı kabülle (hazırlık sınıfı okumak) üniversiteye kabul hakkı kazandırır.
- B2-C1 seviyesi üniversitelerde eğitim görmek için yeterli bir dil belgesidir.
- Almanya üniversite eğitim için en çok tercih edilen ülkeler arasındadır.
- Almanca bilmek, Almanya ve Almanca konuşulan ülkelerde üniversite eğitimi için yapılan başvurularda avantaj sağlar.
- Almanya öğrencilere çok sayıda yükseköğrenim bursu ve yabancı gençler için özel çalışma izni verir.
Almanca Bilmenin Kariyer Hedeflerine Etkileri
Bilim ve araştırma: Almanca dünyanın en önemli ikinci bilim dilidir. Almanya araştırma ve geliştirme alanlarında dünyada üçüncü sırada yer alır ve yabancı bilim insanlarına araştırma bursu verir.
Eğitim olanakları: Almanca dünya standartlarında bir yükseköğretime giriş kapısıdır. Almanya, yüksek kaliteli üniversiteleri ve araştırma kurumlarıyla bilinir. Almanca bilmek öğrencilere bu prestijli kurumlarla iletişim kurma ve eğitim alma fırsatı sunar.
İş imkanları: Almanya birçok uluslararası şirketin merkezi konumundadır. Almanca bilmek uluslararası şirketlerde çalışma şansınızı artırır. Ayrıca Avrupa Birliğinde en çok konuşulan dil Almancadır ve Almanya Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasındadır.
Almanca Avrupa Birliğinin resmi dili ve AB’nin kullandığı üç çalışma dilinden biridir.
B1-B2-C1 düzeyinde Almanca bilmek ise alımlarda avantaj sağlar.
Küresel iş ilişkilerine sahip işveren için verimli bir çalışan adayı olmayı sağlar.
Yaptığımız anlaşma ile Oğuzkaan Koleji öğrencileri için Almanya’da üniversite okumanın avantajları:
- Almanya’da devlet üniversiteleri hem dünya çapında eğitimin verir hem de öğrenimleri ücretsiz veya yok denecek kadar düşük ücretlidir.
- Almanya’da üniversitelere kabul için A2-B1 seviyesinde Almanca bilmek ve Türkiye’de YÖK’e bağlı, istenilen alanla ilgili herhangi bir üniversiteyi kazanma şartı bulunmaktadır. Öğrenciler kazandığı bölümü Almanya’da devlet üniversitesinde okuyabilirler.
- Öğrencilerimizin Almanca bilgilerini güçlendirmek için liselerimizde kurs açıyoruz. 2024-2025 eğitim öğretim yılında birinci yabancı dili Almanca olan sınıflar açacağız.
- Almanya’da lisans eğitimi üç yıl, yüksek lisans eğitimi iki yıl sürer. Master yapmak isteyen öğrenciler lisans bitiminde doğrudan master eğitimine başlayabilirler.
- Almanya’da öğrenim gören öğrenciler akademik dönem boyunca haftada 20 saat, tatil dönemlerinde ise tam zamanlı çalışma haklarına sahiptirler.
- Mezuniyet sonrası bir yıl içinde iş bulan öğrenciler Almanya’da oturma ve çalışma izni alabilirler.
- Yaptığımız diğer kurumsal anlaşmalarla öğrencilerimiz kabul almaları durumunda Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde de yükseköğrenimlerine devam edebilirler. Ancak özellikle Kanada ve ABD’nin çok uzak ve öğrenim ücretlerinin yüksek olması Almanya ve Avrupa’yı çok daha avantajlı hale getiriyor.
Kısaca; hem ücretsiz hem de dünya çapında üniversitelerde öğrenim görme imkanı, düşük ekonomik yaşam giderleri, kolay kabul şartları, mezuniyet sonrası çalışma ve oturma izni, diploma denkliği gibi avantajlar düşünüldüğünde Almanya’da üniversite okumak öğrenciler için büyük bir fırsattır.