Oğuzkaan Koleji

OKUR-YAZARLIK BECERİLERİ

Dünyada yaşanmakta olan hızlı değişimin etkisiyle giderek daha farklı okuryazarlık becerilerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Yetiştirdiğimiz öğren- cilerin geleceğin toplumlarına daha kolay uyum sağlayabilmeleri için onların farklı okuryazarlık becerileri alanlarında da farkındalıklarını güçlendirmemiz gerekmektedir.

Öğrencilerin sahip olması gereken okuryazarlık becerileri anaokulundan liseye kadar sınıf düzeylerine ve öğretim programlarına uygun şekilde disiplinler arası öğretim yöntemiyle öğretilir.

Okuryazarlık becerileri sistem okuryazarlığı şemsiyesi altında toplanır

Öğretim programlarımız içinde öğrencilerimize vermeyi hedeflediğimiz okuryazarlık becerileri:

  • Sistem Okuryazarlığı: Sistemin parçalarını belirleme, sistemi ve bileşenlerini çözümleme, sistemi yapılandırma, sistem araçlarını seçme ve kullanma, sistem problemlerini çözme, sistemlerin sürdürülebilirliği için geliştirdiği çözüm önerilerini eyleme dönüştürme.
  • Bilgi Okuryazarlığı: Bilgi ihtiyacını fark etme, bilgiyi toplama, bilgiyi özetleme, bilgiyi sentezleme, bilgiyi kullanma ve eleştirel düşünme.
  • Dijital Okuryazarlık: Dijital bilgiye ulaşma ve dijital bilgiyi tanıma, dijital iletişimi anlama, fikri mülkiyet haklarını bilme, dijital bilgiyi anlamlan- dırma, dijital ortamlar için içerik oluşturma ve paylaşma, iletişim kurma ve paylaşma, dijital araçlarla iş görme, dijital bilgiyi kullanarak eleştirel düşünme.
  • Finansal Okuryazarlık: Geliri anlama, para yönetimini sağlama, bilinçli harcama yapma ve borçlanma, düzenli tasarruf yapma ve yatırımı yönetme, finansal teknolojileri anlama.
  • Görsel Okuryazarlık: Görseli anlama, görseli yorumlama, görsel mekanda eleştirel düşünme, görsel iletişim uygulamaları oluşturma.
  • Kültür Okuryazarlığı: Kültürü kavrama, kültürü sürdürme, kültürel etkileşim.
  • Vatandaşlık Okuryazarlığı: Vatandaşlığı anlama, vatandaşlık hak ve sorumluluklarını sorgulama ve kullanma, hak arama.
  • Veri Okuryazarlığı: Sorular sorma ve olası sonuçları düşünme, veri oluşturma, verileri sayısallaştırma ve ölçme, verileri düzenleme ve işleme, verileri görselleştirme, verileri basitleştirme ve dönüştürme, örüntüleri betimleme ve analiz etme, bilgiye ulaşmak için veriyi yorumlama, yeni bilgiyi kullanma ve yapılandırma.
  • Sürdürülebilirlik Okuryazarlığı: Sürdürülebilirliği ve sürdürülebilir kalkınmayı anlama, sürdürülebilir ve sürdürülebilir olmayan sistemleri çözümleme, yapılandırma, sürdürülebilir olmayan sistemlere yönelik problemleri ve sorunları tartışma, sistemin sürdürülebilirliği için geliştirdiği çözüm önerilerini eyleme dönüştürme.
  • Sanat Okuryazarlığı: Sanat türlerini ve tekniklerini anlama, sanat eseri inceleme, sanatı, tarihi, kültürü ve sosyal bağlamda anlama, sanatsal pratik geliştirme.
Oğuzkaan Koleji Ortaokulu
Oğuzkaan Koleji Ortaokulu